Veiligheidsglas

Veiligheidsglas

Bij gewoon glas ontstaan bij breuken gevaarlijke scherven en openingen in het glas. Dit breukgedrag kan leiden tot ernstig letsel zoals diepe snijwonden met fatale gevolgen. Het kiezen voor veiligheidsglas biedt hier de oplossing. Bij veiligheidsglas ontstaan bij een breuk geen gevaarlijke scherven.

Veiligheidsglas is geen inbraakvertragend glas

Vaak wordt gedacht dat veiligheidsglas hetzelfde is als inbraakvertragend glas. Dit is niet het geval. Het glas is ‘veilig’, omdat er bij een breuk geen gevaarlijke scherven en openingen ontstaan. Veiligheidsglas is niet bestand tegen inbraak of vandalisme. Door te kiezen voor Reensafe© Special Burglar Resistant Glazing Registered, bent u beter beschermd tegen inbraak en vandalisme. Lees hier meer over inbraakvertragend glas.

Veiligheidsglas is in drie soorten verkrijgbaar:

Gehard glas

Gehard veiligheidsglas is speciaal behandeld. Het is vijf keer sterker dan gewoon glas en bestand tegen grotere temperatuurverschillen. Als het breekt, valt het in kleine veilige (onscherpe) korrels uiteen. Er bestaat dan geen kans op ernstig lichamelijk letsel. Gehard glas vindt u in veel toepassingen terug, zoals in zijruiten van auto’s, bushokjes, douchedeuren en meubilair.

Gelaagd glas

Gelaagd veiligheidsglas bestaat uit minimaal twee glasbladen met daartussen een doorzichtige taaie kunststof folie. Door deze folie wordt bij breuk het glas bij elkaar gehouden. Dus geen gevaarlijke scherven en geen risico op ernstig lichamelijk letsel. Gelaagd glas heeft als extra voordeel dat de ruit bij breuk één geheel blijft en er dus geen grote opening ontstaat. De ruit beschermt na breuk nog steeds tegen regen en wind en voorkomt dat iemand zomaar uw woning kan betreden. Gelaagd veiligheidsglas is uitermate geschikt om te worden toegepast in ramen, deuren, schuifpuien etc.

Draadglas

Draadglas is ook veiligheidsglas, maar beperkt toepasbaar. De ingelegde draden houden na breuk het glas bij elkaar, waardoor draadglas ook inbraakvertragend kan werken. Maar bij een grote stootbelasting (doorvallen, doorslaan, ed.) ontstaat er toch een opening. Dit maakt dat draadglas niet voldoende geschikt is als veiligheidsglas voor in woningen. Wel is draadglas goed inzetbaar voor kleinere oppervlaktes zoals glas in schuur- of garagedeuren, kleine ramen in bedrijfspanden of als afscheidingswand.

Toepassing veiligheidsglas

Voor het toepassen van veiligheidsglas is er de norm NEN 3569. Deze norm omschrijft exact waar en welke soort veiligheidsglas toegepast moet worden. Aan de hand van deze norm kun u gemakkelijk zelf bepalen of er in uw woning veiligheidsglas moet worden toegepast. Voor uw woning en bij openbare gebouwen geldt, dat wanneer de onderzijde van het glas zich tussen de 0 en 1400 mm vanaf de vloer bevindt, dit veiligheidsglas dient te zijn. Tevens dient u bij alle balustrades, dakramen, daklichten en dakbeglazing (bijv. van serres) veiligheidsglas toe te passen. Bekijk hier meer over NEN 3569.

agnes7
draadglas_internet
Glasschade
Glaszetter Van Reenen Glas